Milyen szempontokat vegyél figyelembe gyógynövény gyűjtés során?

Megérkezett a tavasz. Ébredezik a természet és a kora tavaszi gyógynövények is megjelentek már. Túrázók, természetjárók saját magunk is számos gyógynövényt begyűjthetnek önellátásra, amennyiben ismerik a vadon termő növényeket. Ehhez szeretnék egy rövid útmutatót adni.

Hogy megfelelő minőségű drogot kapjunk és a természetet se károsítsuk, gyűjtésüknél az alábbi általános szempontokat vegyük figyelembe:

 1. A növény pontos ismerete: a legfontosabb szempont, hogy a gyűjtő képes legyen azonosítani az értékes növényeket, elkülöníteni a hozzá hasonló, de más felhasználású, esetleg az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmazó növényektől. Botanikai, pontos morfológiai ismeretek szükségesek.
 2. Erős hatású fajok ismerete: otthoni felhasználás céljára nem gyűjtünk erős hatású fajokat, csak gyógyszeripari alapanyagnak.
 3. Védett, veszélyeztetett fajok ismerete: kis mennyiségben, adott időben, a környezetvédelmi hatóság engedélyével gyűjthető. Fontos biztosítani a növény hosszú távú fennmaradását elegendő növényegyed és szaporítóanyag meghagyásával.
 4. Gyűjteni kívánt növényi rész: a gyűjteni kívánt növényfaj felismerése mellett fontos tudni, hogy a növény mely része tartalmazza legnagyobb mértékben a hatóanyagot, mely része szolgáltatja a drogot.
 5. Élőhely ismerete: az előfordulási hely közrejátszik a minőség alakulásában, érdemes felkutatni a tömeges lelőhelyeket.
 6. Gyűjtési mód: kíméletesen válasszuk le a kívánt növényi részt, ne okozzuk a növény teljes pusztulását.
 7. Gyűjtési idő: a biológiai és technológiai érettség idején gyűjtsünk, mikor a legnagyobb a hatóanyag-tartalom.
     • Virág: kevés kivétellel kinyílt állapotban, de van, hogy félig kinyílt állapotban
     • Levél: fejlett állapotban, a még ép, egészséges, betegségektől és kártevőktől mentes levél gyűjthető.
     • Hajtás: mikor a virágaik üdén nyílnak, virágzás kezdetén.
     • Gyökér: általában ősztől tavaszig, nyugalmi időszakban.
     • Termés: általában éretten, kocsány nélkül.
 1. Segédeszköz használata: metszőolló, ágvágó olló, kés, ásó, sarló, kasza, kesztyű, kamillafésű, ponyva. A megfelelő eszközök alkalmazása javítja a drog minőségét.
 2. Tároló eszközök megválasztása: virágokat kosárba vagy dobozba, lédús terméseket vödrökbe, gyökereket, terméseket zsákba
 3. Szennyezett területek ismerete: kerüljük az út menti sávokat, ezek mellett a növények porral és nehézfémmel szennyezettek, vasúti töltéseket gyomirtó szerek használata miatt, szántóföldek mellett a növényvédőszerek elsodródása áll fenn. Gyárépületek, szemétlerakó helyeket szintén kerülni kell.
 4. Higiénia feltételek betartása: eszközöket tisztítani kell használat előtt és után, továbbá odafigyelni a személyes higiéniára (tiszta ruha, kézmosás, betegen nem gyűjtünk).
 5. Természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park ismerete: engedélyt kell kérni az illetékes természetvédelmi hatóságtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .