Miért használj növényi anyagokat bőrápoláshoz?

A növények kivonatait több ezer éven keresztül felhasználták arcápoláshoz, a test lemosásához, fürdővizek készítéséhez, illatosításhoz, arcfestékek készítéséhez. A nők számára mindig is fontos volt a szépség és egészség megőrzése, a bőr élettani értékének, a fiatal sejtekre jellemző rugalmasságnak a megőrzése. Erre jó eredménnyel, szinte mellékhatás nélkül alkalmazhatóak a növényekből kinyert anyagok.

A különböző bőrbetegségek, bőrproblémák kezelésében is egyre több figyelem irányul a népgyógyászatban már régóta használt növényi anyagokra. A hagyományosan alkalmazott egyszerű kezelési módok kezdenek teret hódítani a mai modern használatban. Hatásuk kísérletes igazolása folyamatosan zajlik, a kozmetikai iparban számos készítmény alapanyagául szolgálnak. A gyógynövények, ipari növények és étkezési növények (gabonák, gyümölcstermő növények) között is nagyon nagy számban találunk ilyen növényeket.

Tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb az igény a növényi anyagokból készült natúrkozmetikumok iránt. Bár sokan a szintetikus szerektől való idegenkedés és környezettudatosság miatt térnek át a természetes megoldásokra, valójában ennél sokkal többről van szó, mint kemikáliák helyettesítése növényi anyagokkal. Nézzük, milyen eredményeket érhetünk el növényi hatóanyagok alkalmazásával a bőrön?

  • növényi anyagokkal segíthetjük a bőr változó feltételekhez való alkalmazkodó képességét azáltal, hogy a növényekből pótoljuk a normális sejtanyagcseréhez szükséges molekulákat
  • a növényi hatóanyagok segítenek megóvni bőrünket az öregedéstől és lehetővé teszik a minél jobb regenerációt (bár az öregedés az élet velejárója, megállítani nem lehet, de késleltetni igen)
  • segítenek a bőr épségének, védő funkciójának megtartásában, helyreállításában, ezáltal megakadályozzák a kémia komponensek, allergének, mikrobák behatolását
  • a bőr sejtjei elpusztulnak sérülés, fertőzés, égés, külső beavatkozás következtében, ezért fontos a sérült sejtek újraképződése, ennek segítésére kiválóak a növényi hatóanyagok
  • bőrön alkalmazva nemcsak a bőr megjelenésére lehetünk hatással, hanem izom- és ízületi fájdalmak csökkentésére, visszérproblémák kezelésére, fejfájás csillapítására is bevethetjük a növényi hatóanyagokat

Miért is jobb, ha növényi hatóanyagokat használunk?

  • a legtöbb növényben nemcsak egyféle hatóanyag található, a legtöbb esetben különböző hatóanyagok komplex keverékéből állnak, a sokféle hatóanyag jelenléte miatt felhasználásuk is többcélú lehet
  • ugyanazt a növényt több probléma kezelésre is használhatjuk (pl. borsmenta illóolaj: izomlazító készítményekbe, fejfájás balzsamba, csípésekre, légúti megbetegedésre való készítményekbe, nyákoldásra,  pattanásos bőrre való kozmetikumokba, korpás hajra való samponokba, nap-égette bőr hűsítésére, nyugtatására)
  • keverékek esetén többszörös hatást fejthetnek ki, szinte felülmúlják az egyes alkotórészek mennyiségi hatását, ezért a gyógynövény alapú készítmények esetén érdemes keverékben gondolkodni (pl. sebgyógyításra szánt készítményben legyen fertőtlenítő, összehúzó, vérzéscsillapító hatású, gyulladáscsökkentő, viszketéscsökkentő anyag, hámosító anyag)

Legyünk óvatosak! Nem igaz az általánosan elfogadott tévhit, hogy a gyógynövények csak jók lehetnek, semmilyen mellékhatása nincs. A növényi anyagok is allergizálhatnak, főleg az illóolajok, képesek nem kívánt bőrreakciót előidézni; bőrpírt, viszketést, hámlást. Ha érzékenyen reagál a bőrünk, ilyenkor abba kell hagyni annak a készítménynek a használatát. Illóolaj tartalmú készítmények előtt érdemes bőrpróbát végezni alkaron.

Szeretnél többet megtudni a gyógynövények hatásáról, külsődleges alkalmazási módjukról? Várlak szeretettel az itt elérhető Gyógykozmetikum készítő workshopon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .