Milyen régre nyúlik vissza a gyógynövények felhasználása?

A gyógynövényekkel való gyógyítás egyidős az emberiséggel. Az első írásos emlékek is erről tanúskodnak. A gyógyszereket tapasztalati alapon állították össze, ezeket igyekeztek írásba foglalni és nemzedékről nemzedékre átadni, majd később könyvtárakban megőrizni.

Már i.e.a 27. században Sheng-Nung kínai császár összeíratta az akkor ismert gyógynövényeket.

Régi szanszkrit írásokban szintén említik India, Egyiptom, Szíria, Palesztina híres fűszereit, gyógynövényeit, festőnövényeit. Az ókori egyiptomiak nemcsak egészségük, de szépségük megőrzésére is használták a gyógynövényeket.

Az ókori görög tudósoknak nagy szerepe volt a gyógyításban használt növények feljegyzésében. Az első gyógynövényekkel foglalkozó könyvet i.e. 280 körül Theofrasztosz, a botanika atyja írta „De historia plantarum” címmel, a növényeket rendszerezte. Ez a legrégebbi füveskönyv 455 növényt és azok gyógyhatását említi.

Az első gyógyszerkönyvet Dioszkoridesz görög orvos írta, i.e. 78-77-ben. Ez egy 5 kötetes köny „De materia medica” címmel, ez a mű hosszú időn át az orvosok tankönyvének számított. A gyógynövények gyógyhatása mellett a szépségápolásban, higiéniában betöltött szerepükre is kitér.

Az ókor legnagyobb művének, a „Historia Naturalis”-nak 8 kötete szólt a gyógynövények gyógyhatásáról.

Galenos (i.sz. 130-200) több kötetbe foglalt munkássága másfél évezreden át az orvosok bibliája volt. Az által feljegyzett gyógyszerkészítmények (forrázatok, főzetek, tinktúrák, kenőcsök, porok) máig fennmaradtak abban a formában.

Ezeket az értékeket szerzetesek mentették át az utókor számára a fent említett művek lemásolásával és sokszorosításával. A szerzetesek egyben tudós papok is voltak, gyógyítottak, tanítottak, gyógynövényeket termesztettek, illetve gyógynövényes készítmények előállításával is foglalkoztak.

A gyógynövénytermesztés fejlődésében az egyik fontosabb szakasz a középkortól kezdődött, amikor is a kolostorokban és a kiskertekben folyt a termesztés. Az üzemi termesztés kialakulása, a termesztéstechnológiák kialakítása az 1930-70-es évek között zajlott. A 80-as évektől megindult az újabb fajok termesztésbe vonása, a technológiák kidolgozása. Később a biotermesztés fejlesztése lett a cél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .