Milyen formában nyernek alkalmazást a gyógynövények a mai terápiában?

A gyógynövények ma is fontos szerepet játszanak a terápiában. Az idők során számos gyógynövény bizonyított már, a tudomány fejlődésével egyre több információnk van hatásukkal kapcsolatban, egyre többféle alkalmazási formát nyernek. 

Korábbi bejegyzésemben láthattuk, hogy a gyógynövények az emberiséget egész történelmén keresztül végigkísérték, mint legősibb gyógyászati lehetőség.

Uralkodó szerepük egészen az 1800-as évek végéig tartott, amikor elkezdték bevezetni a szintetikusan előállított vegyületeket. Ezek látványos eredményük miatt elkezdték kiszorítani a gyógynövényeket. Mindezek ellenére, ma mégis a gyógynövények reneszánszát/virágkorát éljük, a fogyasztók irányából egyre nagyobb az igény a természetes gyógymódok iránt.

Az elmúlt évszázadok során nagyon sok gyógynövény kiállta az idő próbáját és ma is ugyanarra a célra használják (pl. a kamillát gyulladáscsökkentésre, a levendulát nyugtatás céljából).

Később a kémia fejlődésével igyekeztek megismerni a növényekben levő hatóanyagokat, hatásmechanizmusukat, farmakológiai hatásukat.

A gyógynövényeknek ma is fontos helyük van a terápiában. A tea mellett több más alkalmazási formája is ismert: gyógyszer, növényi gyógyszer, gyógytermék, táplálék-kiegészítő, (gyógy)kozmetikum, orvostechnikai eszköz.

Gyógyszerek, növényi gyógyszerek

Forgalmazásukhoz törzskönyvezés szükséges, a szintetikus gyógyszerekkel megegyező előírások vonatkoznak rá.  Szükség van pontos szerkezetre és a standardizálásra, farmakológiai kísérletekre a hatás bizonyításához, valamint toxikológiai adatokra. A felhasznált alapanyagok minősége meg kell feleljen a gyógyszerkönyv előírásainak.

Gyógytermékek

Itt is szükséges a fő hatóanyagot megnevezni és mennyiségét standardizálni. Hatását kísérletekkel vagy szakirodalmi adatokkal kell alátámasztani. A gyógynövények különböző formában kerülnek forgalomba: tinktúrák, kenőcsök, kúpok, kapszulák, drazsék. Betegtájékoztatót szükséges a termék mellé rendelni, a javallat, adagolás és lehetséges mellékhatások feltüntetésével. Bár gyógyhatással rendelkező szerek, de mégsem gyógyszerek. Hatásukat lassan fejtik ki, és enyhébb is, többnyire nincs is mellékhatásuk. Kúraszerű felhasználásra is alkalmasak.

Kozmetikumok

A gyógynövény alapú kozmetikumok egyre népszerűbbek ma. (Sokszor gyógykozmetikumként kerülnek említésre, annak ellenére, hogy ez a kategória hivatalosan nem létezik.) Különböző problémák kezelésre, tisztításra, illatosításra, illetve szépítkezési célra alkalmasak. Fő kozmetikai alapanyagok az illóolajok, zsírosolajok/vajak, kivonatok. Biológiailag aktív komponenseik anyagcsere fokozó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, regeneráló, vérkeringés fokozó, stb. hatással rendelkeznek.

Táplálék-kiegészítők

A növényi kivonat mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Ezeknél a termékeknél nem szabad gyógyhatást feltüntetni. Utóbbi években egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon. Adagolt vagy adagolható formában kerülnek forgalomba: kapszula, ampulla, tabletta, csepegtetős üveg…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .