A mandulaolaj, a bőrápolás alapolaja

A mandulaolaj egy olyan alapolaj, amit a család minden tagja felhasználhat bőrápolásra, de akár különböző bőrproblémák kezelésére is. A csecsemők bőre is jól tolerálja. Alkalmazható önmagában bőrre kenve, vagy krémek összetevőjeként, és masszázsolajként.

Legutóbbi bejegyzésemben arról írtam, hogy miért használj növényi olajokat bőrápoláshoz. A bejegyzést ITT tudod elolvasni.  Most a mandulaolajat szeretném bemutatni részletesebben.

A mandulaolaj a Prunus dulcis, vagyis a közönséges mandula érett magvaiból sajtolt zsírosolaj. A mediterránum és a szubtrópusi övezetek növénye, Magyarországon is termesztik a szubmediterrán hatásnak kitett mikrokörnyezetben.

Két változata ismert, az édesmandula és a keserűmandula, mindkettő nagy mennyiségű olajat tartalmaz (50-60%). Egymástól az amigdalinban (cianogénglikozid) különböznek, mely csak a keserű változatban található meg. A keserűmandulaolaj ciánglikozid-tartalma mérgező lehet belsőleg, ezért fontos a mennyiségi meghatározása.

Olajának zsírsavösszetétele:

  • olajsav (62-86%),
  • linolsav (20-30%),
  • palmitinsav (4-9%),
  • sztearinsav (<3%),
  • linolénsav (<0,4%).

Gazdag β-szitoszterolban, szkvalénben és α-tokoferolban. Minőség és stabilitás szempontjából a magas olajsav-tartalom a fontos, növeli a zsírok stabilitását az avasodással szemben

A történelem során a mandulaolajat már az ókori Kínában, az ájurvédikus és görög perzsa orvoslásban is alkalmazták a száraz bőrállapotok, mint a pszoriázis és ekcéma kezelésére. A tradicionális orvoslás elterjedten alkalmazta a bőr rugalmasságának és fiatalos megjelenésének megtartásában is. Az Ájurvédában úgy tartották, hogy a mandulaolaj növeli a libidót, közepes hashajtó és enyhíti a fejfájást. Arab nők mellmasszírozásra használták szoptatás után.

Napjainkban a kozmetikai ipar széleskörűen felhasználja krémek, kenőcsök, masszázsolajok előállítására. Általános bőrápoló szer, jó tolerálhatósága miatt csecsemőknél és gyerekeknél egyaránt alkalmazható. Magas linolsav- és olajsav-tartalma miatt fontos szerepe van a bőr szárazságának megszüntetésében, a bőr védelmében és a viszketés enyhítésében. Valamennyi bőrtípus kezelésére használható akár önmagában is, de fontos bázisolaja számos készítménynek.

A gyógyszeripar oldószerként, olajos injekciók előállítására használja.

Bőrre gyakorolt hatását több tanulmányban is vizsgálták. Itt most megemlítek néhányat az utóbbi évekből.

  • Egereken végzett kísérletekben a mandulaolaj alkalmazása csökkentette az UV-B fény indukálta öregedést és csökkentette a leromló elváltozásokat a bőrön. A kifejezetten szemmel látható bőrelváltozások (ráncosodás, bőr rugalmasság mértéke) és a csoportok közötti különbség 12 hét UV kitettség után jelentkeztek.
  • Biokémiai és szövettani vizsgálattal igazolták a mandulaolaj fényvédő hatását. Ezen hatást azzal indokolták, hogy a zsírsavak kettős kötései interferálhatnak a fény indukálta degradációval. A mandulaolaj kezelés hozzájárult az UV-B fény által, az egerek bőrén indukált tumorok csökkentéséhez is.
  • Klinikai vizsgálatok során, felnőttek és csecsemők bőrén helyileg alkalmazva, felszívódással és eltömődéssel kapcsolatban vizsgálták a finomított mandulaolajat más olajokkal összehasonlítva. A mandulaolaj áthatol a bőr szarurétegének felső rétegén, illetve a szaruréteg mérsékelt duzzadását idézi elő. A csecsemők bőre hasonlóan viselkedett a felnőttek bőrével, az olajok helyi alkalmazásának tekintetében.
  • A mandulaolajjal történő 15 perces masszázs (minden második nap a terhesség 19.-32. hetében, majd minden nap a 32. hetétől) csökkentette a terhességi csíkok megjelenését. Viszont az olaj alkalmazása önmagában, masszázs nélkül nem volt hatással a csíkok megelőzésére. Együtt alkalmazva a masszázst az olajjal, az olaj növeli annak hatását, fokozza a bőr rugalmasságát.

Ha úgy érzed hasznos volt ez a bejegyzés és másokat is érdekelhet, kérlek oszd meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .