Miért informálódj megbízható forrásból a gyógynövényekről?

Mert az egészség nem játék! 

Túl sok a szakértő

Ma már mindenki gyógynövény- és hatóanyag-szakértő, annak ellenére, hogy ilyen végzettséget adó iskola/egyetem nincs is. Közös jellemvonásuk, hogy hihetetlen magabiztossággal beszélnek a gyógynövények jótékony hatásáról és semmit az esetleges mellékhatásokról. Legtöbbször olyan betegségeket is gyógyítani tudnak, amit a szakemberek nem.

A divat diktálja

Mivel egyre nagyobb a fogyasztók irányából az igény a gyógynövény alapú termékekre, a piac is igyekszik ezt kiszolgálni. Sokszor a divat diktálja, hogy mi a jó, mi egészséges, mit fogyassz. És nem tudjuk, hogy a hatalmas kínálatból mi az, ami a több száz éves népgyógyászati alkalmazás során bizonyított, vagy akár kísérleti adatokkal igazolt. Ma nagyon felfutóban van a messziről hozott csodatevő szerek használata, miközben elfelejtjük a Kárpát-medence értékes és valóban hatásos gyógynövényeit.

Túl sok a javallat

Számos esetben találkozunk olyan készítménnyel, ahol akár 40 féle hatásterület is fel van sorolva. Szinte mindent (is!) gyógyít a készítmény. Úgy-e senki sem gondolja ezt komolyan. Nem elég, ha csak néhány indikáció van feltüntetve, ami bizonyított? Majd a többi 37 problémára használunk más készítményt, ami arra javallott.

Máskor semmitmondó javallatokkal találkozunk, pl. vesebaj. De hogy pontosabban mi a baj?

 Népi gyógyászat vagy modern fitoterápia?

Az idők során rengeteg növényt használtak fel gyógyításra. Az, hogy valami fennmaradt az évek során, még nem jelenti azt, hogy eredményes is. Persze rengeteg gyógynövény van, ami ma is bizonyított, a modern terápia is alkalmazza. Tudni kell, eligazodni az információ halmazban. Azokat a gyógynövényeket, amelyekről kiderültek káros mellékhatások, ma nem alkalmazzuk (pl. a feketenadálytő májkárosító pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt belsőleg nem használható fel). Az erős hatású fajok hatóanyagai csak standardizált gyógyszerkészítmények formájában alkalmazhatók (szívre ható glikozidok).

 Ne hagyjuk ki az orvost!

Mivel az egészségedről van szó, tudnod kell pontosan, hogy milyen egészségügyi problémád van és mivel kezelhető eredményesen. Öngyógyítás céljából csak az használjon gyógynövényeket, aki pontosan meg tudja állapítani mi a baja. Erre a lakosság hány %-a képes?

Nem minden esetben egyértelmű, hogy a tünetek mögött mi húzódik meg, sokszor orvosi diagnózis szükséges. Pl. egy derékfájás, még nem föltétlen mozgásszervi betegséget jelent, akár prosztata probléma is lehet a háttérben.

Emellett kölcsönhatás is felléphet! Ha gyógyszert szedünk egyidejűleg növényi szerekkel, előfordulhat hogy kölcsönhatnak egymással, és a növényi hatóanyag gyengíti a gyógyszer hatását. Aki gyógyszeres kezelés alatt áll, mindenképpen beszélje meg orvosával a gyógynövény fogyasztást! Aki pedig véralvadásgátlót szed, az egyenesen felejtse el a gyógynövényeket!

Gyógyító étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítők az sugallják, hogy gyógyítHAT, segítHET. Az, hogy gyógyszernek tűnő formában tartalmaznak tápanyagot, még nem jelenti azt, hogy gyógyítanak. Sőt, maximalizálják a hatóanyag tartalmat, nem tartalmazhatja a terápiás hatáshoz szükséges dózist. Együnk inkább káposztalevest 🙂

Salaktalanítás, méregtelenítés, vértisztítás, rákgyógyítás

Ezek azok a bűvös szavak, amivel meg lehet fogni a vásárlókat. Ezekkel  a fogalmakkal azt az érzetet lehet kelteni emberekben, hogy ha nem veszi meg a méregdrága csodabogyókat, akkor megbetegszik.

Jótanács!

Mindenképpen figyeljünk oda, hogy otthoni terápiánk során igyekezzünk valódi tapasztalatokon alapuló házi szereket használni, ne az önjelölt szakértők által reklámozott, egekig magasztalt csodaszereket. Sajnos a mindennapi életben egyre gyakrabban találkozunk megalapozatlan alkalmazásokkal. Ezért nélkülözhetetlen a hiteles forrásból való tájékozódás. A hiteles forrás sem föltétlenül jelenti a könyvesboltok kínálatát. Olvassunk egyetemi oktatók által írt valódi szakkönyveket, ne névtelen szerzők irományai alapján kezeljük magunkat, vagy családunkat. És mindenképpen közöljük orvosunkkal, ha kúraszerűen használunk gyógynövényeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .