Miért használj növényi olajokat bőrápoláshoz?

A növényi zsírosolajok a natúrkozmetikumok alapanyagául szolgálnak, vivőanyagként és hatóanyagként egyaránt. Bőrön keresztül nemcsak készítmények alkotójaként, hanem önmagukban is alkalmazhatóak. 

A növényi zsírosolajok külsőleges alkalmazásánál a következő hatások érvényesülnek:

  • részt vesznek a bőr barrier funkciójának helyreállításában
  • gátolják a kórokozók, kémiai anyagok, allergének hámba történő bejutását
  • csökkentik a hámon keresztüli víz- és elektrolit vesztést, ezáltal megóvják a szervezetet a kiszáradástól
  • több olajnak antimikrobiális hatása is van, aknés bőr kezelésére kiváló
  • antioxidáns hatásuknak köszönhetően késleltetik az öregedést
  • gyulladáscsökkentő és viszketéscsillapító hatásuk révén jól alkalmazhatók a gyulladással járó barrier sérülés kezelésében

Zsírsavösszetételük alapján:

A telített (palmitinsav, sztearinsav) és egyszeresen telítetlen (olajsav) zsírsavakat tartalmazó olajok bőrpuhítók, hidratálók, a száraz bőr kezelői, széleskörűen alkalmazzák a kozmetikában. Bár egyes források szerint a túl magas olajsavtartalmú olajok irritálóak lehetnek, a barrier leromlásához vezethetnek.

  • Telített zsírsavakat tartalmaz pl. a kakaóvaj, sheavaj.
  • Olajsav tartalmú olajok pl. az olívaolaj, mandulaolaj, napraforgóolaj.

A telítetlen zsírsavak a sejtmetabolizmusban betöltött alapvető szerepük miatt fontos elemei a kozmetikumoknak. Különböző szabályozó hatást fejtenek ki a bőr sejtjeiben, különösen a sejtmembrán turnoverben, a sejtnövekedésben és a szövetregeneráló folyamatokban. Lényegesen hangsúlyosak a hiányuk által okozott ártalmas hatások által.

Például a linolsav hiánya ekcémát, hajhullást és keringési rendellenességeket okoz. Az esszenciális zsírsavak védik a testet a kihűléstől, a kiszáradástól. Hiányukban bőrgyulladás és rossz sebgyógyulás alakul ki.

A linolsavban gazdag olajok különösen hasznosak a pikkelyes sérüléseknél, pszoriázisnál és égések kezelésénél. Ilyen olaj pl. borágóolaj, napraforgóolaj, ligetszépeolaj, mandulaolaj.

A γ-linolénsav a hámszövetek összetevője, a bőr barrier funkiójának megtartásában is szerepe van. A kor előrehaladtával az idős emberek bőre megváltozik. Ugyanis az idősebb bőr már nem képes bioszintézissel előállítani a γ-linolénsavat a prekurzoraiból (linolsav, arachidonsav).

A γ-linolénsav tartalmú olajokkal kompenzálható az esszenciális zsírsavak hiánya olyan estekben, mint pl. atopiás ekcéma vagy normál öregedés.  Pl. borágóolaj, ligetszépeolaj.

“Miért használj növényi olajokat bőrápoláshoz?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót

*

Elfogadom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .